Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat opoczyński. Smaki Regionu Łódzkiego. Najlepszy chleb własnego wypieku

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Są takie wsie, gdzie – niczym wiele lat temu – wciąż wypieka się domowy chleb. Jedną z nich są Grębenice w powiecie opoczyńskim.

– Chleby piecze nasz kolega Krzysztof Lenarcik – mówi Halina Pastuszko z Koła Gospodyń Wiejskich w Grębenicach.

Przepis na chleb

  • Przygotowujemy barszcz z mąki żytniej i wody (czekamy ok. 4 dni).
  • Do przesianej mąki żytniej (można dodać trochę pszennej) wlewamy zrobiony barszcz i robimy zaczyn, lekko mieszając barszcz z niewielką ilością mąki – zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Dodajemy sól i wodę, wyrabiamy i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
  • Formujemy chleby, czekamy aż wyrosną.
  • Wkładamy chleby do pieca nagrzanego do ok. 200 stopni na 1-1,5 godziny. Można dodać różne dodatki jak orzechy, ziarna lub dynię. Można posypać makiem, posmarować wodą z cukrem lub roztrzepanym jajkiem.

To właśnie chleb jest produktem lokalnym, który szczególnie polecają gospodynie.
– Ale robimy także na przykład pyszny barszcz czerwony z ziemniakami – dodaje Halina Pastuszko. – Chociaż nasz rejon jest dość biedny, to kuchnia jest przepyszna – dodaje.

Smaki powiatu opoczyńskiego są szczególnie bliskie Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robertowi Telusowi. Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyczyniają się do rozwoju, a także do promocji inicjatyw lokalnych firm oraz organizacji.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat opoczyński. Smaki Regionu Łódzkiego. Najlepszy chleb własnego wypieku - Dziennik Łódzki

Wróć na opoczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto