MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa. W tym daniu przemycisz porcję białka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety z soczewicy świetnie smakują podane z surówką z marchewki i chrzanu.
Domowe kotlety z soczewicy świetnie smakują podane z surówką z marchewki i chrzanu. Anna Daniluk
Soczewica to roślina strączkowa, która szybko się gotuje, a w kuchni roślinnej jest istotnym źródłem białka. Masę na kotlety z soczewicy można połączyć z ulubionymi warzywami, aby najmłodsi domownicy mogli zjeść urozmaicony posiłek. Możesz świętować nim Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa przypadający 20 marca. Podpowiadamy przepis na sycące kotlety z soczewicy.

W skrócie

Soczewice warto połączyć z ugotowanym brązowym ryżem, aby kotlety zawierały jeszcze więcej błonnika. Najlepiej w proporcji szklanka ugotowanej soczewicy i połowa szklanki ryżu. Jednak nie jest to konieczne, aby uzyskać zwartą konsystencję. Oto przepisy na pieczone kotlety z soczewicy na rodzinny obiad.

Kotlety z soczewicy – przepis na obiad

Liczba porcji: 9-12 kotletów
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy np.: czerwonej,
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 30 g mąki kukurydzianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 20 ml oleju rzepakowego.

Opcjonalnie:

  • 40 g bułki tartej do panierowania

Jak zrobić kotlety z soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę należy wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody i posolić do smaku. Soczewice należy gotować do miękkości przez 12 minut.
  2. W tym samym czasie należy gotować brązowy ryż. Będzie gotować się dwa razy dłużej niż soczewica, więc warto nastawić gotowanie w tym samym czasie.
  3. Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, to należy ją odcedzić. Do ugotowanej soczewicy należy dodać przyprawy (poza kminem rzymskim) i dokładnie wymieszać.
  4. Cebulę, czosnek i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę można także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na rozgrzanej patelni trzeba wlać olej i smażyć warzywa wraz z kuminem do momentu uzyskania złotego koloru.
  6. W szerokiej misce należy połączyć wystudzoną soczewicę, ugotowany brązowy ryż, jajka, mąkę kukurydzianą i podsmażone warzywa.
  7. Masę na kotlety z soczewicy trzeba dokładnie wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego.
  8. Zwilżonymi dłońmi trzeba formować kotlety z soczewicy i obtaczać w bułce tartej. Można także nie panierować kotletów, a kotlety z soczewicy formować przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek.
  9. Uformowane kotlety należy kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Gotowe kotlety z soczewicy trzeba piec przez 20 minut w 180° Celsjusza.

Sposób podania

Pożywne kotlety z soczewicy pieczone w piekarniku świetnie smakują z ćwikłą z chrzanem, z ogórkami kiszonymi lub surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Takie kotlety z soczewicy można także podać w roli wegetariańskich burgerów, które wkłada się do bułki np.: kajzerki. Pyszne kotlety soczewicowe można także podawać tak jak mielone, czyli w towarzystwie purée ziemniaczanego.

Czytaj także: Chrupiące placki z ryżu w stylu zero waste. Łatwy przepis na danie ze składników znalezionych w lodówce

Sos do kotletów

Do kotletów z soczewicy warto też podawać dodający smaku sos. Szczególnie polecamy sos chrzanowy albo sos czosnkowy. Ponadto można także podać domowy ketchup lub sos tzatziki. Każdy z nich wzmocni smak kotletów.

Czytaj także:

Wegańskie kotlety z soczewicy

Jeżeli chcecie uzyskać wegański przepis to w miejsce jajka, trzeba użyć dodatkowej łyżeczki zmielonego siemienia lnianego albo łyżkę masła orzechowego. Masę na kotlety z soczewicy należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 5 minut, aby siemię lniane mogło lepiej związać strukturę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa. W tym daniu przemycisz porcję białka - Strona Kuchni

Wróć na opoczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto