MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
3 kg mąki żytniej
3 kg mąki pszennej
4 l...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na chleb żytnio-pszenny

Składniki: 3 kg mąki żytniej 3 kg mąki pszennej 4 l mleka 10 dag drożdży 2 łyżki soli Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej. Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki pszennej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około godzinę. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

Zobacz również

Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [zdjęcia]

Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [zdjęcia]

Tak przebiegała uroczystość pierwszej w komunii w parafii Opatrzności Bożej

Tak przebiegała uroczystość pierwszej w komunii w parafii Opatrzności Bożej

Polecamy

Jacek Jaśkowiak o Impact 2024 w Poznaniu: To święto. Zapytaliśmy też o nowe logo

Jacek Jaśkowiak o Impact 2024 w Poznaniu: To święto. Zapytaliśmy też o nowe logo

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna