Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jakie potrawy wigilijne królują na opoczyńskim stole? Opoczyńskie gospodynie dzielą się przepisem na kapustę z grzybami ZDJĘCIA, FILM

Mat. MDK w Opocznie
Fot. Miejski Dom Kultury w Opocznie
Jakie są najbardziej charakterystyczne potrawy wigilijne w regionie opoczyńskim i jak przygotować kapustę z grzybami? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w kolejnym odcinku z cyklu „Boże Narodzenie z Miejskim Domem Kultury”.

Tradycje wigilijne i święta w powiecie opoczyńskim

W najnowszym filmie o tradycyjnym zastawieniu stołu opowiada Lucyna Wąsik, przewodnicząca Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Opoczno, która wspólnie z Jadwigą Wrzeszcz, przewodniczącą KGW w Janowie Karwickim i Iwoną Sroką, przewodniczącą KGW w Adamowie, prezentuje dania przygotowywane w opoczyńskich domach na wieczerzę wigilijną.

Bohaterki odcinka dzielą się również przepisem na kapustę z grzybami.

Pomysłodawcami świątecznej serii są Katarzyna Kuleta i Piotr Kłodawski z Miejskiego Domu Kultury. Projekt realizowany był we współpracy z Kamillą Biniek-Kaczorowską, instruktor MDK. W przygotowaniach do kulinarnego odcinka wzięła również udział Ewa Czarnecka, świetlicowa Świetlicy Wiejskiej w Kruszewcu Kol., gdzie był on nagrywany.

Przypomnijmy, że seria krótkich filmów poruszających bożonarodzeniową tematykę ma stanowić pewnego rodzaju inspirację do zapoznania mieszkańców Opoczna i okolic z kulturowym dziedzictwem regionu oraz zwrócić uwagę na to, że na Ziemi Opoczyńskiej do Świąt podchodzono z dbałością o każdy detal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opoczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto