W skrócie
Domowa pasta z czerwonej fasoli to przysmak dobrze znany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak nawet jeśli w waszej diecie pojawia się mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby co jakiś czas sięgać po pastę będącą zdrowym źródłem białka. Taka pasta może być doprawiona odrobiną ostrego sosu chilii lub szczyptą pieprzu kajeńskiego. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, to polecamy sięgnąć po namoczone trzy suszone śliwki. Fasola i śliwka będą znakomicie smakować po zmiksowaniu jako pasta na kanapki.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pasty z czerwonej fasoli
Pasta z czerwonej fasoli – przepis na kanapki
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: mniej niż 10 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 250 g fasoli czerwonej z puszki,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 łyżka pokrojonych w paski pomidorów lub 3 sztuki z zalewy.
Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli?
Przygotowanie:
- Fasolę czerwoną z puszki można odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Do małego blendera z ostrzami z literą S należy wrzucić fasolę czerwoną, słodką mieloną paprykę, paprykę wędzoną, czarny pieprz i sól.
- Ząbek czosnku trzeba obrać z łupiny i dodać do wcześniejszych składników.
- Następnie do fasoli z przyprawami i czosnkiem trzeba dodać passatę pomidorową i suszone pomidory z zalewy.
- Blender należy szczelnie zamknąć i miksować przez 2 minuty to uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania na kanapkach.
Sposób podania pasty z czerwonej fasoli
Prosta pasta z czerwonej fasoli może być udekorowana posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Na kanapce z czerwoną fasolą znakomicie smakuje pokrojony w plastry ogórek kiszony lub pokrojona w plasterki czerwona cebula. Tak przyrządzona pasta z czerwonej fasoli będzie także znakomitym dodatkiem do tortilli, placków naan lub naleśników.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?